Най-нови

За Декември!

22.11.2022

Декември е първият зимен месец в северната половина на света. В южната половина е първият месец на лятото.

Декември е дванадесетият и последен месец в Григорианския календар и има 31 дни. Декемврийското слънцестоене на 21-ви или 22-ри Декември бележи началото на зимата в Северното полукълбо.

Защо Декември не е десетият месец?
Значението на Декември произлиза от латинската дума decem, което означава десет. Старият Римски календар започва през март, което прави Декември десетият месец. Когато римският сенат променя календара през 153 г. пр. н. е., Новата година започва през Януари, а Декември става дванадесетият месец.

Декемврийско слънцестоене
Декемврийското слънцестоене на 21 или 22 декември е известно още като зимното слънцестоене. Това е най-краткият ден в годината в Северното полукълбо и бележи началото на (астрономическия) зимен сезон. В южното полукълбо се нарича лятно слънцестоене. Там това е най-дългият ден в годината и началото на (астрономическия) летен сезон.


За Декември!


Бъдни вечер и Коледа

Коледа означава литургия на Христос и е много важен празник за християните. Вярата е, че Исус Христос е роден на 25 Декември, на Коледа в град Витлеем, провинция Юдея. Коледа започва в първите часове на 25 Декември. Той е своеобразно продължение на Бъдни вечер.

Бъдни вечер е един от най-важните семейни празници. Той е посветен на дома, огнището и на умрелите предци-родственици. Наименованието Коледа идва от римските празници Календи, посветени на зимното слънцестоене (от думата "календе").

Декември е бил месец на празнуване още преди християнския свят: в римско време се е празнувал празникът на Сатурн в средата на зимата – Сатурналиите, което се пада на 25 декември според римския календар.

Навечерието на Нова Година
Като последен месец от годината в Григорианския календар, Декември завършва с новогодишната нощ на 31 Декември. Много хора по света отброяват до идващата Нова година и празнуват с фойерверки и добри пожелания.


За Декември!


Историята на Декември
В стария Римски календар Декември се е наричал mensis december, десетият месец, тъй като тогава календарът започвал през Март.

През 154 г. пр. н. е. бунт принуждава римския сенат да промени началото на гражданската година от Март на 1 Януари. С тази реформа Декември официално става дванадесетият месец през 153 г. пр. н. е.

Зодии през Декември
Стрелец: 23 Ноември – 21 Декември
Козирог: 22 Декември – 22 Януари 

Днес
Фаза на Луната Днес
56%
Фаза на Луната Днес
За да направите тази страница любима, натиснете
Ctrl + D
от клавиатурата си.
Винаги актуален: сайтът се актуализира ежедневно.
Най-нови: