Днес
Фаза на Луната Днес
73%
Фаза на Луната Днес
За да направите тази страница любима, натиснете
Ctrl + D
от клавиатурата си.
Винаги актуален: сайтът се актуализира ежедневно.
Най-нови:

Великден

Оставащо Време:
222 дни 8:34:45

В християнската религия на Възкресение Христово (Великден) се чества възкръсването на Иисус Христос. То е на третия ден, след като Христос е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносици, посетили гроба. След това Иисус Христос се явява на Мария Магдалена, а после и на апостолите.
Вярващите се поздравяват с думите “Христос воскресе!” и отговорът е “Воистину воскресе!".


Великден


Католическата и Протестантската църква също отбелязват Възкресение Христово.

Великден всяка година е на различна дата. Той е неделята на Страстната седмица, която е понеделник до неделя след първото пролетно пълнолуние. Спрямо Великден се определят и редица празници, които не са с фиксирани дати от православната църква.

Принципът на определяне на датата е определен на Първия вселенски събор през 325 година. Там е прието, че християните ще празнуват на неделята след първото пълнолуние на пролетното равноденствие, което е фиксирано на 21 март.

Според православната традиция Възкресение Христово се предшества от Великия пост. Той започва седем седмици преди Великден и включва 40 дни и Страстната седмица. Утвърден е в памет на 40-дневния пост на Исус Христос и на последната седмица от земния живот на Спасителя, на неговите страдания и на смъртта му на кръста.

През това време християните трябва да се покаят, да очистят душите и телата си и така да се приготвят за достойното посрещане на християнския празник.


Великден


Боядисване на яйца за Великден

Пъстрите яйца са неизменна част и символ на празника, затова няма как да не започнем именно с тях. Според преданието, когато Мария Магдалена отишла в Рим да се срещне с императора, тя му подарила яйце, обагрено с червено – символ на кръвта на Христос. Така се поставило началото на обичаят на Великден християните да си подаряват боядисано в червено яйце. С времето постепенно започнали да се използват и други цветове, и така до днес, когато пъстрите кошници с яйца присъстват във всеки дом у нас на празника.


Великден


Важно е да отбележим, че задължително великденските яйца се боядисват сутрин на Велики Четвъртък или съботата преди Великден, като именно червено трябва да бъде първото боядисано яйце. С него се рисува кръст върху челата на децата в семейството, след което то се поставя пред иконата вкъщи, където остава до следващия Великден.

Останалите боядисани яйца стават част от великденското “борене с яйца”, което започва от полунощ на Великден. Преданието е, че най-здравото яйце е борец и ще донесе много щастие, късмет и отлично здраве.
Великден


В миналото на българската трапеза се е месел традиционният обреден хляб. Първият козунак за Великден е омесен от френски хлебар през XVII век, но на родна земя той навлиза сравнително късно – едва през 20-те години на миналия век. Традицията на сладкия хляб се появява първо в градовете, измествайки традиционния (като колак, пармак, кравай), като той е продукт на външни влияния и градската култура.

Козунакът дори се е предлагал в по-изисканите софийски кафенета, където е можело да се поръча виенско кафе с резен козунак.


Великден


А защо агнешкото е също един от важните компоненти на празничните обичаи? Исус Христос е представян като Божи агнец и агнето се свързва с неговата смърт, защото е жертвано в деня на Възкресението, той е невинен и безгрешен и очиства греховете на света. Легендата разказва, че дори и на кръста не му счупили коленете както правели с всички, за да го запазят цял като жив агнец. По обичай може да се хапне агнешко на първия ден след 40 дневни пости.

 

Великден

Великден Следваща Дата: 05 Май 2024

Май 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Великден (Дати)

ГодинаПразникДатаДен
2024Великден 2024 05 Май 2024Неделя
2025Великден 2025 20 Април 2025Неделя
2026Великден 2026 12 Април 2026Неделя
2027Великден 2027 02 Май 2027Неделя
2028Великден 2028 16 Април 2028Неделя
Сподели във Facebook