Днес
Фаза на Луната Днес
92%
Фаза на Луната Днес
За да направите тази страница любима, натиснете
Ctrl + D
от клавиатурата си.
Винаги актуален: сайтът се актуализира ежедневно.
Най-нови:

Рождество Христово

Оставащо Време:
154 дни 18:24:26

Рождество Христово, също Коледа, Божик или Божич, е един от най-големите християнски празници. На него християните честват раждането на Сина Божий, Исус Христос. Според Евангелието от Лука това станало в град Витлеем, провинция Юдея. Рождество Христово е един от 20-те църковни празници в България. През 1968 г. Българската православна църква установява честването на 25 Декември.


Рождество Христово


Този свят ден в християнската религия и култура се свързва рождението на Исус Христос. То е описано в евангелията на Лука и Матей. Те разказват за родителите на Исус – Мария и дърводелецa Йосиф, потомък на самия цар Давид. Те пътували от град Назарет към град Витлеем. Опитали се да отседнат в странноприемница, но не могли да намерят място и били принудени да пренощуват в една пещера край града, в която по онова време пастирите затваряли своите овце. Именно в тази нощ бил роден Исус. Според евангелията, на небето изникнала необикновена светлина и пред намиращите се наоколо пастири се появил ангел. Той им казал, че в тази свята нощ на света се е родил Спасителя и така те станали първите, които се поклонили на християнския Бог.

Наименованието Коледа идва от римските празници Календи, посветени на зимното слънцестоене (от думата "календе"). До IV век в Календара на православната църква няма празник, посветен на рождеството на Христос. Празнува се възкресението и възвръщането му в небето и неговото кръщение. Разделянето на двата празника става едва в IV-V в. под влияние на древните езически вярвания. Именно в дните между 17 и 23 декември представителите на старата вяра в Рим чествали бог Сатурн, а на 25 декември римляните славели слънцето и победата му над тъмнината. Календарните обреди у славяните са свързани със започването на годината, със слънчевия кръговрат през декември. С все по-широкото разпространение на християнската религия, раждането на слънчевия Бог било свързано със символичното име-определение, дадено на Христос като "слънце на правдата".


Рождество Христово


Всички символи, свързани с празника принципно водят началото си от библейския разказ за Рождество Христово.

Вечнозеленото дърво, е неизменна част от празника. То не присъства единствено като декорация, нито е само символ на събуждащата се за живот природа. Вечнозеленото дърво е напомняне за вечния живот, който е немислим без Бога.

Звездата, която се поставя на върха на елхата символизира звездата, изгряла над Витлеем, когато се родил Божественият Исус. Извитата захарна пръчица, която често се вижда сред украшенията по елхата, напомня за гегата на пастирите, които първи са се удостоили да чуят радостната вест за Христовото раждане. Коледният венец е напомняне за короната от тръни, която по-късно била поставена на главата на Спасителя и напомняне за Неговата жертва за спасението на човечеството. Коледните песни са също неотменима част от коледния празник. Те напомнят за песента на ангелския хор, който прославил Бога и донесъл вест за мир между човека и Бога.


Рождество Христово


Обичаят на Коледа да се посещават домовете на близки и приятели води началото си от призива към пастирите да разпростанят навред вестта за раждането на Спасителя. Разменята на подаръци води началото си от даровете, които мъдреците принесли на Христос. Тези дарове били злато, лаван и смирна.


Рождество Христово

Рождество Христово

Рождество Христово Следваща Дата: 26 Декември 2024

Декември 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
 
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
 

Рождество Христово (Дати)

ГодинаПразникДатаДен
2024Рождество Христово 2024 26 Декември 2024Четвъртък
2025Рождество Христово 2025 26 Декември 2025Петък
2026Рождество Христово 2026 26 Декември 2026Събота
2027Рождество Христово 2027 26 Декември 2027Неделя
2028Рождество Христово 2028 26 Декември 2028Вторник
⬇ Последвай ни
Сподели във Facebook